Tevhid
Tasavvuf geleneğinde sıklıkla anlatılan ve “Tevhid” kavramının katman katman anlaşılmasına yardımcı olan mertebeler / basamaklar / aşamalar / adımlar / makamlar vardır.
Tıpkı “nefs mertebeleri”nde (nefsin aşamaları / nefs basamakları / nefs çalışma adımları, nefs makamları) olduğu gibi...
Bu sınıflandırma, mutasavvıfların eserlerinde veya farklı tarikatların öğretisinde küçük farklılıklar gösterebilir; fakat özünde, insanın hakikate yaklaşma sürecinin duraklarını tasvir etmeye yöneliktir.
“Tevhid”, kelime anlamıyla “birleme, bir kabul etme” demektir ve İslâm dininin temelini teşkil eder. Lâkin tasavvufî bakış açısından Tevhid, sadece dil ile söylenen bir itikad cümlesi değil; insanın tüm benliğiyle yaşayarak, varlığında derinlemesine idrak ettiği bir hakikattir.
Nefsin Mertebeleri, Ruhun yolculuğundaki keşfetme, anlama ve öğrenme arzusundaki insanın dünya hayatında gözlemlemesi ve yaşamında hal edinmesi gereken adımlardır. Tevhid alanı ise kabir hayatı olarak bildiğimiz ölümden sonraki adımda gözlemlenerek idrak edilir.
Bakınız Ruh
Bakınız Tevhid Basamakları